Verpanden

Verpanden – beleen je spullen

Wil je je spullen verpanden bij jou in de buurt? Klik op de link hiernaast >> verpanden bij jou in de buurt

Om snel aan geld te komen kun je dus je goud, gouden sieraden of andere juwelen verkopen. Maar misschien ben je wel erg gehecht aan je goud of je gouden sieraden en wil je het zeker niet kwijt. Ook dat is mogelijk door middel van verpanden bij een zogenaamd pandjeshuis.

Wat is verpanden?

Verpanden houdt in, dat je snel geld kunt lenen met als tegenprestatie een onderpand inleveren. Dit onderpand wordt dan opgeslagen en bewaard en als je de lening uiteindelijk na een gestelde termijn niet terugbetaald met wettelijk vastgestelde rente, dan wordt je onderpand te koop of ter veiling aangeboden.

Als de gestelde termijn verloopt, kun je of je lening inclusief rente terugbetalen en je onderpand terugkrijgen. Maar je kunt ook je onderpand opnieuw belenen. In dat geval hoef je alleen aan de renteverplichting te voldoen door de rente die je op dat moment verschuldigd bent af te lossen.

Een voordeel is dat je op die manier je de lening later kunt betalen wanneer je het beter uitkomt en tevens wordt je onderpand nog steeds bewaard en niet verkocht. Een nadeel is dat je dan nog een keer rente moet betalen over het geleende geld.

Als onderpand kan dienen goud of gouden sieraden. Maar naast goud kun je nog veel meer verpanden zoals zilver en zilveren sieraden, je auto, telefoon, boot, meubels, antiek en bijna alles wat van enige waarde is bij een pandjeshuis.

 

Steeds meer mensen verpanden hun spullen voor een lening

Hoe verpanden in zijn werk gaat

Meestal gaat het verpanden als volgt:

  1. Ten eerste legitimeer je jezelf. Dit kan een paspoort, identiteitskaart of rijbewijs zijn
  2. Je biedt je spullen aan
  3. Een specialist,ook wel taxateur genoemd, schat de waarde in van het artikel en wat het zou kunnen opbrengen indien het verkocht zou worden, en biedt aan de hand daarvan jou een bedrag voor dat je kunt lenen
  4. Je kunt dan wel of niet akkoord gaan met dat bedrag en met de voorwaarden die desbetreffend pandjeshuis hanteert (denk en kijk goed naar de rente -zie hieronder- en naar de termijn waarbinnen je je lening inclusief rente terug moet betalen en of er de mogelijkheid is om het eventueel weer te belenen!)
  5. De lening overeenkomst wordt opgesteld en ondertekend waarvan je een kopie krijgt en natuurlijk niet te vergeten de uitbetaling van de lening in cash.

Verpanden en rente

De rente verschilt van pandjeshuis tot pandjeshuis maar er is er één die echt lage rente berekend en dat is de Stadsbank van Lening te Amsterdam. Omdat dit een gemeentelijke instelling is zonder winstoogmerk is de rente die zij berekenen veel lager dan die van particuliere pandjeshuizen.

Dus als je in Amsterdam of omstreken woont, dan is de stadsbank van lening een goede optie. Maar als je ver van Amsterdam woont of indien vervoer naar Amsterdam te duur is, dan kun je terecht bij één van de pandjeshuizen bij jou in de buurt. Elke grote stad of regio in Nederland heeft er wel één of meerdere. Vergelijk goed van tevoren welke de laagste rente berekend, welke voorwaarden ze hanteren en wat je als onderpand kunt aanbieden en bellen kan zeker geen kwaad voordat je gaat.

Legitimatie!

Vergeet niet je legitimatiebewijs mee te nemen. Dit kan je paspoort, rijbewijs of identiteitskaart zijn. Nogmaals, bel eerst even zodat je teleurstellingen voorkomt (en dus geen geld in je hand hebt als je bij het pandjeshuis de deur uitgaat) en niet voor niks van huis bent gegaan.